Aa Aa Aa
parlAmore, in liefdevolle herinnering verbonden

Helena van Essen over haar inspiratie

Helena van Essen, beeldend kunstenaar te Amsterdam. Ontwerper van deze rouwsieraden die persoonlijk én universeel zijn. Helena van Essen ©

Helena van Essen woont en werkt als beeldend kunstenaar en ontwerper van onder meer grafmonumenten in Amsterdam. Zij ontwikkelde de parlAmore rouwknoop, omdat gebeurtenissen in haar naaste omgeving haar deden beseffen dat tegenwoordig aan niets meer te zien is dat iemand rouwt.

“Die gedachte inspireerde mij om een eigentijds rouwteken te ontwerpen dat, anders dan de bekende rouwband, persoonlijk en universeel zou moeten zijn. Maar hoe? Op een gegeven moment keek ik naar zomaar een knoopje op zomaar een overhemd en als in een flits zag ik toen opeens: een knoopje, dát moet ik gebruiken.

Letterlijk tastbaar

“Zo’n knoopje is zo vaak door de overledene aangeraakt dat het echt een tastbare herinnering aan hem of haar vormt, zeker als het een knoopje is van een kledingstuk dat voor jou als nabestaande een speciale betekenis heeft: de zondagse jurk van je moeder, het favoriete hemd van je vader, noem maar op. Wat mij bovendien aanspreekt is dat er voor meerdere nabestaanden een knoopje beschikbaar is.

Ode aan het leven

“Ik zie de Rouwknoop, mijn eerste rouwsieraad, als een ode aan het leven van de overleden dierbare. Weliswaar is de reden om hem te dragen een verdrietige, maar de boodschap is dat je uit liefde voor jouw dierbare je hart laat spreken, parlAmore. Niet voor niets heb ik ‘In liefdevolle herinnering verbonden’ als motto gekozen.

Meer rouwsieraden

De positieve reacties op de rouwknoop inspireerden me tot het ontwerpen van nog twee rouwsieraden, waarvan er één, de As-Cabochon met een beetje as, wat aarde of een haarlokje gedragen kan worden. De Rouwspeld tenslotte is een rouwteken of  ‘rouwcorsage’ voor de nabestaanden. Tijdens de uitvaartplechtigheid zijn ze hiermee herkenbaar voor de bezoekers .

Grafontwerpen

Graag laat ik hier ook enkele van mijn grafontwerpen zien. Een gedenkteken is in mijn optiek niet bedoeld om stil te staan bij de dood. Het is een monument voor het leven dat uitnodigt tot reflectie. Zo mogelijk ontwerp ik het in overleg met degene waarvoor het gedenkteken is bedoeld. Het realiseren van een gedenkteken vind ik telkens weer een bijzondere ervaring. Het is erg dankbaar om op deze manier voor mensen van betekenis te kunnen zijn.

Een ontwerp komt in zorgvuldig overleg met de opdrachtgever tot stand. Het is mogelijk om de meeste uiteenlopende materialen als glas, metaal en steen erin te verwerken omdat een vakman het ontwerp uitvoert.