Aa Aa Aa
parlAmore, in liefdevolle herinnering verbonden

Meeleven bij rouw

'A little hazy' (cutout) Andrew Birch Photography©

Om te beluisteren

podcasts van De Verliescirkel. Gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.

Rouwbehandeling.nl

Op deze website, een initiatief van Fonds Slachtofferhulp, vind je alle informatie over onderzoek en rouwbehandelingen na een plotseling verlies. Zoals rouw na een verkeersongeval, rouw na moord en rouw na zelfdoding.

Landelijk Steunpunt Verlies

De informatie hieronder is afkomstig van dit LSV. Dit steunpunt informeert over wat je voor een rouwende kunt doen.

Voor een rouwende is steun van de directe omgeving heel belangrijk.

Als ‘naaststaande’ weet je dat wel, maar je weet vaak niet zo goed hoe je moet reageren. Je bent bang om het fout te doen, of bang voor de confrontatie. Wat moet je zeggen, waar kun je naar vragen? Je zou willen troosten, maar hoe doe je dat eigenlijk? Die onzekerheid leidt er vaak toe dat we een rouwende ontlopen, of het pijnlijke onderwerp uit de weg gaan, ook al weten we diep van binnen wel dat iemand daar niet veel aan heeft. Daarom wil het Landelijk Steunpunt Verlies informatie geven over wat je voor een rouwende kunt doen, en wat je beter niet kunt doen.
Luisterend oor zijn Lees meer

De omgeving is belangrijk bij rouw

Rouwen, je moet het wel zelf doen, maar het is fijn als je het niet alleen hoeft te doen. Voor een rouwende is steun van de directe omgeving heel belangrijk.

Het kan zo goed doen als er in je omgeving mensen zijn bij wie je terecht kunt met je verhaal en je tranen, bij wie je steeds weer kunt vertellen wat er gebeurd is en hoe het nu met je is, op wie je een beroep kunt doen als je iets nodig hebt. Het kan heel eenzaam voelen als je geen steun ervaart van mensen om je heen.

Misschien kun je terecht bij vrienden of familie. En misschien zijn er ook wel mensen bij je in de buurt aan wie je niet meteen zou denken, maar die wel iets voor je zouden kunnen betekenen, zoals bijvoorbeeld buren of een collega. Ook mensen die wat verder weg staan, willen er wel zijn voor rouwenden.

Vaak weten mensen niet goed hoe ze er voor iemand kunnen zijn. Uit verlegenheid of angst om het niet goed te doen gaan ze soms contact uit de weg. Als je zelf durft te vragen om steun en kunt aangeven wat je nodig hebt, kan dat het voor de ander gemakkelijker maken. Misschien heb je behoefte aan een luisterend oor of even een arm om je heen, misschien wil je gezellig met iemand een kopje koffie drinken of heb je praktische hulp nodig.

Wees niet bang erom te vragen en geef aan wat je fijn vindt en wat niet.
Naar de website.

  •